Nazad na:

 

- Institut za

Hidrotehniku i Vodno-Ekološko Inženjerstvo

 

- Građevinski fakultet u Beogradu

 

"Merenja u hidrotehnici"

generacija 2021/2022

Izborni predmet, šifra predmeta M0H1MH (M-Nula-H1MH)

Na sajtu GRF-a: Gradjevinske diplomske 2021 -  HVEM60

 

Kurs po svim Covid-19 pravilima! Po treći put (na žalost)!

Ove godine se po prvi put sluša predmet u fondu 2+1 čas. Organizacija nastave je takva da se svake nedelje drže tri spojena časa, jedne nedelje su predavanja a druge nedelje su vežbe.

Upisana su 24 studenta, od toga su 3 studenta ranije odslušala i položila ispit. Spisak studenata >>>

Kao i svake godine, napravljen je foto kolaž studenata koji rade vežbe i slušaju predavanja.

Vežbe i predavanja se rade naizmenično utorkom od 15-18 i sastoje se od:

  1. Predavanja su u skladu sa odlukom Fakulteta ove godine on-line za sve studente. Kompletan materijal za predavanja, zajedno sa drugim pratećim materijalima se nalazi na delu ovog sajta Literatura, a sama predavanja se mogu naći ovde >>>.
    Za usmeni deo ispita su potrebna poglavlja od 1 do 9 (poglavlje 9 se oslanja i na materijal koji je dostupan u delu Literatura, knjiga Merenja u hidrotehnici prof. Č. Maksimovića i poglavlje iz knjige Računari u komunalnoj hidrotehnici, profesora M. Radojković, D. Obradović i Č. Maksimović). Kao vodič za spremanje ispita mogu da posluže ispitna pitanja
  2. Laboratorijskog dela za izabrane manje grupe studenata i sa on-line prisustvom svih ostalih, od kuće. Deo zadatka se radi na osnovu ranije snimljenih vežbi koje su dostupne preko You-tube-a (linkovi nisu javno dosupi i daju se direktno studentima na vežbi).
    Radi se 5 kompleksih vežbi, koje se sastoje od ...
    1. vežba (09.11.2021.) Analiza merne nesigurnosti - objašnjenje vežbe. Rade se tri grupe vežbi: merenje vremenskog intervala, merenje zapremine pomoću deformabilne posude i merenje brzine plovka
    2. vežba (23.11.2021.) Hidrotehnička forenzika - ispitivanje sistem pod pritiskom - prezentacija vežbe. Rade se dve vežbe merenja oscilovanja mase vode, pomoću ultrazvučnog senzora nivoa vode i modela krutog udara, i pomoću senzora pritiska i dva modela hidrauličkog udara. Pored toga, jedna rupa radi i analizu uticaja uzorkovanja i digitalizacije na merenja prezentacija vežbe i objašnjenje vežbe.
    3. vežba (07.12.2021.) Merenja protoka u sistemima pod pritiskom - prezentacija vežbe i objašnjenje vežbe. Koristi se EM fiksno merilo kao referentno i Transit-time clamp-on koji jedna grupa postavlja na "loše" mernom esto a druga grupa postavlja na "dobro" merno mesto, sa obračunom neodređenosti. Grupa koja radi on-line, dobija snimak vežbe od prošle godine.
    4. vežba (21.12.2021.) Merenje protoka u otvorenim tokovima - prezentacija vežbe i objašnjenje vežbe. Suženje/prag i EM Flat-compact sonda (jedna grupa) i pomoću NIVUS UZV sonde(druga grupa). Studenti koji rade on-line, rade projektovanje mernog suženja pomoću WinFlume-a (dobijaju postavku i prezentaciju u kojoj je tutorijal) i podatke da projektuju merno suženje za protok dobijen merenjem protoka hidrometrijskim krilom na Sušici.
    5. vežba (11.01.2022.) Vežbu svi rade on-line zbog pogoršanja epidemioloških uslova. Radi se analiza jednog slučaja konkretnih merenja protoka u kanalizacionom kolektoru - prezentacija vežbe (deo WEB prezentacije sa rezultatima merenja je sklonjena zbog zaštite poslovnih podataka) i objašnjenje vežbe.
  3. Izrade i odbrane elaborata: elaborat se dostavlja na e-mail predmeta (isključivo)
  4. Izrade prezentacije i odbrana, prema ranije dogovorenom rasporedu (definisano je pravilo koliko velika sme da bude prezentacija, odbrana je javna i učestvuju svi studenti):

 
Vežba Naziv Student(i) koji prezentuju
1.1 Analiza neodređenosti: Merenje vremenskog intervala 5 s Teodora Aleksić + Ivana Bajčetić
1.2 Analiza neodređenosti: Merenje zapremine Žarko Živanović
1.3 Analiza neodređenosti: Merenje brzine plovka Vladislav Kecović
2.1 Hidrotehnička forenzika: senzor razdaljine + model krutog udara Milan Marjanović
2.2 Hidrotehnička forenzika: senzor pritiska + modeli hidrauličkog udara (elastični i kruti udar) Snežana Filipović + Jasmina Moskovljević
2.3 Uzorkovanje i digitalizacija Aleksa Gatić + Jovana Kicevska
3.1 Merenje protoka u cevima: Transit time - loše merno mesto Nikola Jovanović
3.2 Merenje protoka u cevima: Transit time - dobro merno mesto Andreja Milovanović
3.3 Merenje protoka u cevima: Transit time - procena parametara cevi Ivona Jovanović + Nataša Tešić + Katarina Vasiljević
4.1 Merenje protoka u otvorenim tokovima: Prag + Nivus + EM Milka Gujaničić + Tijana Petrović
4.2 Merenje protoka u otvorenim tokovima: Hidrometrijsko krilo Slađana Radić + Tijana Stambolić
5.1 Analiza merenja protoka u kanalizacionom sistemu (deo sa rezultatima je markiran na WEB prezentaciji zbog zaštite poslovnih podataka) Nikola Sredojević + Marko Bogdanović + Nebojša Knežević

 

Usmeni ispit polažu svi studenti koji su prethodno odbranili elaborat sa vežbi. Kao pomoć u učenju, pitanja za ispit se mogu preuzeti sa ovog linka >>> (OBRATITI PAŽNJU da je od ove školske godine malo smanjen broj pitanja, s obzirom na promenu fonda časova). Mole se studenti da u ispitnom roku proveravaju predmetnu stranu sa GRF sajtu >>> za sve informacije o tačnom datumu i vremenu održavanja ispita!