Nazad na:

 

- Institut za

Hidrotehniku i Vodno-Ekološko Inženjerstvo

 

- Građevinski fakultet u Beogradu

 

"Merenja u hidrotehnici"

generacija 2020/2021

 

Kurs po svim Covid-19 pravilima!

Upisana su 52 studenta, od toga su 4 studenta ranije odslušala i položila ispit a jedan student je odslušao i završio sve obaveze. Detalji i spiskovi po grupama slede (foto kolaž).

Vežbe se rade utorkom od 12-14 i od 16-18 i sastoje se od:

1.    Laboratorijskog dela. Zbog Covid-19 situacije, laboratorijske vežbe su tako organizovane da u terminu 12-14 dolaze samo tri studenta u laboratoriju, gde zajedno sa asistentima izvode vežbu, koja se snima. Sinimci vežbe se obrađuju, postavljaju na YouTube a svim studentima se u terminu 16-18 sati daju teorijska objašnjenja vežbi i prikazuju i objašnjavaju snimci.  Na snimcima studenti mogu da vide sve potrebne vrednosti (očitavanja sa instrumenata) i na osnovu toga, da izrade svoju vežbu. Studenti koji rade uživo vežbu u laboratoriji se smenjuju prema dogovorenom rasporedu.

Radi se osam vežbi. U nastavku se daju objašnjenja, dok su video linkovi na snimljeni materijal dostavljeni direktno studentima:

   1. Analiza merne nesigurnosti - objašnjenje vežbe

   2. Uzorkovanje i digitalizacija signala - objašnjenje vežbe

   3. Kalibracija i filtriranje signala - objašnjenje vežbe

   4. Merenje protoka u sistemima pod pritiskom - objašnjenje vežbe

   5. Određivanje Q/H krive pumpe - objašnjenje vežbe

   6. Projektovanje mernog suženja - objašnjenje vežbe

   7. Merenje protoka preko polja brzina, hidrometrijsko krilo - objašnjenje vežbe

   8. Merenje protoka preko polja brzina, ADV sonda  - objašnjenje vežbe

2.    Izrada vežbe, laboratorisjke na osnovu snimljenih rezultata ili računske, sa datim parametrima. Završene vežbe se preko e-mail-a šalju asistentima na proveru. Od pregledanih vežbi se formira elaborat.

3.    Usmena odbrana vežbi poslednje dve nedelje, uživo, prema rasporedu dolazaka studenata koji je ranije objavljen.

Predavanja su u skladu sa odlukom Fakulteta ove godine on-line, pondeljkom od 16-18 sati. Kompletan materijal za predavanja se nalazi na delu Literatura, a može se naći i ovde >>>. Za ispit su potrebna poglavlja od 1 do 9 (poglavlje 9 se oslanja i na materijal koji je dostupan u delu Literatura, knjigu Merenja u hidrotehnici Č. Maksimovića i poglavlje iz knjige Računari u komunalnoj hidrotehnici, M. Radojković, D. Obradović i Č. Maksimović).

Usmeni ispit polažu svi studenti koji su prethodno odbranili elaborat sa vežbi. Kao pomoć u učenju, pitanja za ispit se mogu preuzeti sa ovog linka >>>. Mole se studenti da u ispitnom roku proveravaju predmetnu stranu sa GRF sajtu >>> za sve informacije o tačnom datumu i vremenu održavanja ispita!